Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πολυτεχνίτης, όχι ερημοσπίτης


...σύμφωνα με το Μοντέλο Διαχείρισης Καριέρας “Patchwork”  

Κάποιοι από εμάς έχουμε αρχίσει να γινόμαστε πολυτεχνίτες, επειδή δε βλέπουμε κάτι άλλο να λειτουργεί ώστε να μας εξασφαλίζει την προσωπική μας ισορροπία. Για να επιβιώσουμε, κινούμαστε ανάποδα σε αυτό που ο δημόσιος διάλογος προστάζει. Το δίπολο «μένω άνεργος ή με εκμεταλλεύεται η εργοδοσία» δεν μας πληρώνει τους λογαριασμούς ούτε μας δίνει ψυχική ηρεμία. Στους πολυτεχνίτες λοιπόν που εφαρμόζουν χωρίς να το ξέρουν το μοντέλο διαχείρισης καριέρας “Patchwork”, αφιερώνεται το άρθρο αυτό.

Η θεωρία του μοντέλου διαχείρισης καριέρας “Patchwork” αναφέρεται στην τέχνη της δημιουργίας ενός μωσαϊκού δεξιοτήτων για τον εαυτό μας. Όπως στην τεχνική δημιουργίας υφάσματος “patchwork” το τελικό ύφασμα αποτελείται από την ένωση πολλών μικρών και μεγάλων κομματιών υφασμάτων, έτσι και ο υποψήφιος αποτελεί ένα μωσαϊκό από ανομοιογενείς επαγγελματικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, ένας πολύ καλός web developer μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σολίστας. Ή ένας λογιστής μπορεί να είναι ένας πολύ προσεκτικός και εχέμυθος οδηγός.

Η τεχνική patchwork για τη δημιουργία υφάσματος θεωρείται πλέον μια μορφή τέχνης. Δεν είναι τέχνη το να μπορείς να συνδυάζεις επιδέξια και αποτελεσματικά ετερόκλιτα στοιχεία στον εαυτό σου;
Μέσα από την τέχνη συνδυασμού και συντονισμού ετερόκλιτων δεξιοτήτων, ο “patchworker” κάνει τα εξής:
(1) Αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων, δεξιότητες χρήσιμες σε διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, πολλές φορές χωρίς συνάφεια μεταξύ τους.
(2) Έχει ισχυρή επιχειρηματική νοοτροπία, βλέπει τον εαυτό του σαν επιχείρηση, είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος.
(3) Συνδέεται με παραπάνω από έναν εργοδότες και αναλαμβάνει διαφορετικά έργα. Επίσης, λαμβάνει διαφορετικές αμοιβές για το κάθε έργο (ακριβότερη εργατοώρα θα χρεώσει ο ψυχολόγος στον ασθενή του από αυτήν ως ερευνητής ποσοτικής τηλεφωνικής έρευνας).
(4) Έχει δυνατές συστάσεις, που όσο περνάει ο καιρός αποφέρουν περισσότερη και σταθερή ροή δουλειάς και άρα εσόδων.
(4) Μειώνει το ρίσκο να μείνει άνεργος, νιώθει σιγουριά, έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, κάνει επιλογές με καθαρό μυαλό.
Κύρια χαρακτηριστικά υποψηφίου
  • Ο “patchworker” διαφοροποιείται από τον αυτοαπασχολούμενο (freelancer) ως προς τη νοοτροπία του. Είναι σοφιστικέ, ραφιναρισμένος, ποιοτικός. Θέλει να εξισορροπήσει την εργασία με την προσωπική του ζωή και την ευτυχία του. Θα επιλέξει να κάνει την εργασία που θα του δώσει νόημα και ποιότητα στη ζωή του.
  • Ο “patchworker” δεν θα συνεργαστεί με εργοδότες που δεν ταιριάζουν με τις αρχές του. Γιατί η ψυχική του ηρεμία και ισορροπία αξίζει περισσότερο από όποια δουλειά. Άρα είναι βαθειά αφοσιωμένος στον τρόπο ζωής του.
  •  Άλλο χαρακτηριστικό του “patchworker”, και ίσως το χαρακτηριστικό εξέχον, είναι ότι αυτός ανιχνεύει τις ανάγκες της εργοδοσίας. Θα προτείνει λύσεις επάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα με πλάνο υλοποίησης, λύσεις που ο εργοδότης δεν είχε σκεφτεί.
  •  Στην αγορά όπου κινείται ο “patchworker” συνήθως δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Το προϊόν/υπηρεσία που προσφέρει είναι δικό του δημιούργημα, άρα είναι μοναδικό. Ο ίδιος είναι αυθεντία σε αυτό που προσφέρει και φυσικά το προϊόν/υπηρεσία έχει στοιχεία της δικής του προσωπικότητας.
  • Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του patchworker” είναι καθοριστική: επενδύει συνεχώς στον εαυτό του. Δεν είναι στάσιμος, δεν περιμένει, μαθαίνει συνέχεια, αναπτύσσεται και βελτιώνεται. 
  • Είναι ευέλικτος και διαθέσιμος.
Κύρια χαρακτηριστικά εργοδότη
  • Οι εργοδότες που είναι περισσότερο δεκτικοί σε κάτι τέτοιο, είναι αυτοί που ήδη έχουν εξοικειωθεί με την ανάθεση εργασιών σε τρίτους.
  • Το πλεονέκτημα για αυτούς είναι σαφώς ότι δεν χρειάζεται να έχουν μόνιμους δεσμούς με άλλον έναν υπάλληλο και άρα το κόστος της εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  •  Προτιμούν να πληρώσουν παραπάνω την εργατοώρα προκειμένου να λάβουν ποιοτική εργασία.
  • Ψάχνουν την εξειδίκευση και την εκτιμούν όταν τη βρίσκουν.

Συμπέρασμα
Η τέχνη του “patchworker”  έγκειται στο ότι ο υποψήφιος είναι έτοιμος να θυσιάσει τη «σταθερότητα» της υπαλληλικής σχέσης. Ο “patchworker”  αντλεί επαγγελματικές εμπειρίες από διαφορετικούς κλάδους και επαγγελματικές ευκαιρίες σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση.  Είναι το ίδιο αποτελεσματικός είτε δουλεύοντας για τους άλλους, είτε δουλεύοντας για τον εαυτό του.

Τελικά, από την οπτική του “patchworker” το να έχεις απασχόληση είναι ρίσκο, το να έχεις απασχολησιμότητα όχι. Πολυτεχνίτης ναι, όχι όμως ερημοσπίτης.



* Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
(A) Για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας μέσα από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή MBA, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή στις εκθέσεις μεταπτυχιακών και MBA της εταιρείας QS, που φέρνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα καλύτερα Πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο. Στις εκδηλώσεις αυτές θα μάθετε πληροφορίες για υποτροφίες που μπορείτε να διεκδικήσετε, θα κάνετε δωρεάν το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού ‘Horizon’ από την Orientum εταιρεία ψυχομετρικών εργαλείων, και θα σας γίνει αξιολόγηση του βιογραφικού σας σημειώματος από τη CVexperts εταιρεία συγγραφής βιογραφικών και συμβουλευτικής καριέρας. Οι εκθέσεις είναι οι ακόλουθες:
Σημείωση: η CVexperts θα παρευρεθεί μόνο στις  εκδηλώσεις της Αθήνας.


(B) 14 Οκτωβρίου στις Ημέρες Καριέρας 2012 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, η CVexperts θα κάνει τις εξής ομιλίες: 1η ομιλία (13.00-14.00) «Το νέο μοντέλο διαχείρισης καριέρας: εγώ ο ιδανικός μου εργοδότης», 2η ομιλία «Καριέρα στο εξωτερικό & το αγγλικό βιογραφικό» (15.30-16.30). 



** Πηγές:

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η καριέρα μου σε κρίση και μικρές συμβουλές


Τι να μην κάνετε:

- Μην περιορίζεστε στο 20% των εταιρείων που θέλει το 80% των υποψηφίων.
 - Μην απαντάτε σε αγγελίες που δεν ταιριάζουν στα προσόντα σας.
 - Μη στηρίζεστε μόνο στις ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας και τα γραφεία εύρεσης εργασίας.
 -  Μην αρνείστε προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ακόμα και αν δεν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες.
 - Mην ανεβάζετε πολύ υψηλά τις μισθολογικές σας προσδοκίες γιατί θα απογοητευτείτε και αυτή τη στιγμή χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ καλή ψυχολογία.
 - Μην κάνετε το λάθος να κλείνεστε στο σπίτι σας πίσω από μια οθόνη υπολογιστή.

Τι να κάνετε: 

 - Μελετήστε καλά την κατάσταση: αναγνωρίστε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σας και πώς μπορούν    να βρουν απήχηση σε άλλο επαγγελματικό πλαίσιο.
 - Κάντε προσεκτική έρευνα αγοράς για να ανακαλύψετε εταιρείες διαμάντια που κρύβονται πίσω από μικρά ονόματα, ελληνικές εταιρείες και ανερχόμενες υγιείς εταιρείες.
 - Κοιτάξτε μέσα από τη δυαδική αντίθεση «εκμετάλλευση ή ανεργία» που επικρατεί σε σημαντικό κομμάτι του δημόσιου διαλόγου σήμερα και δείτε τι μπορεί να υπάρχει για εσάς στο περιθώριό της.
 - Σκεφτείτε την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση σαν εναλλακτικές.
 - Μελετήστε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες για την εταιρείες με έμφαση στο πόσο σταθερότητα επιδεικνύουν.
 - Χρησιμοποιήστε όλα τα εφόδιά σας: ενημερώστε το βιογραφικό σας, φτιάξτε συνοδευτικές επιστολές, συγκεντρώστε συστάσεις.
 - Xρησιμοποιήστε επαγγελματικές υπηρεσίες για τη διαμόρφωση της επαγγελματικής σας εικόνας.
 - Βγείτε έξω, δείτε κόσμο, μιλήστε.



 Σχετικά με την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας, οι ειδικοί της αγοράς λένε ότι η πλειοψηφία των ανοικτών θέσεων εργασίας δεν ανακοινώνεται ποτέ. Η δικτύωση είναι η πρώτη και βασική πηγή που θα μας φέρει πιο κοντά στο στόχο μας. Επομένως, η μέριμνα για την επέκταση και ανανέωση του δικτύου επαφών μας είναι καίρια. Πόσο μάλλον όταν επικρατεί δυσχερές οικονομικό κλίμα. 







Ενδιαφέροντα: 

Μη χάσετε και φέτος τις Παράλληλες Εκδηλώσεις των Ημερών Καριέρας 2012 που διοργανώνει το kariera.gr. Ενδιαφέροντα θέματα και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες θα μιλήσουν για την εμπειρία τους και θα παρουσιάσουν τη δική τους οπτική. Ξεκινήστε να δικτυώνεστε στις Ημέρες Καριέρας λοιπόν. Δείτε όλο το πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων εδώ: http://bit.ly/QSkcjU


Άλλα ενδιαφέροντα (στα αγγλικά):
http://dawnbarclay.com/the-problem-with-crisis-job-search http://www.law.yale.edu/studentlife/jobsearchduringeconomicdownturn.htm http://blogs.wsj.com/laidoff/2009/07/30/making-a-career-switch-during-a-down-economy/ http://www.todolistsoft.com/solutions/checklist/how-find-job-during-crisis.php